Onderzoek – Psychologische veiligheid

Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor het leiderschap binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.

door Thom van der Meer

Succesfactor – Successen vieren

Teams die succesvol ontsnappen hebben vaak een gemene deler, namelijk dat er tijdens het spel successen worden gevierd. De teamleden nemen de tijd om behaalde voortgang te vieren, hetgeen de teams vaak in een positieve flow brengen. Dit wordt gekenmerkt doordat bijvoorbeeld één of meerdere teamleden gaan juichen als er een kluis wordt gekraakt of dat ze elkaar een high five geven wanneer een taak succesvol is volbracht. Teamleden uit dergelijke teams gaven aan dat zij dit normaal vonden om te doen, omdat er een veilig en vertrouwd gevoel binnen het team heerst. We zien echter ook dat het niet vanzelfsprekend is dat teamleden dit doen, terwijl dit wel voor een positieve flow kan zorgen. Er is dus een onderliggende basis van vertrouwen en veiligheid in het team nodig, voordat men de successen kan vieren. Deze basis categoriseren wij als psychologische veiligheid.

Psychologische veiligheid

We hebben onderzocht dat er een aantal randvoorwaarden zijn, waar een team aan moet voldoen om succesvol te worden. Eén van de belangrijkste randvoorwaarden is dat er binnen het team sprake is van psychologische veiligheid. In dergelijke teams durven teamleden zichzelf uit te spreken en houden ze rekening met elkaars gevoelens. Dit zien wij terug in onze serious games waar er ruimte is om fouten te maken. Daarnaast zijn deze teams niet bang om kritisch te zijn op elkaar, zelfs als hun mening volstrekt tegenovergesteld is. We zien deze psychologische veiligheid niet alleen terug in het spel doordat teams kritisch op elkaar zijn, maar ook als er succes wordt behaald en dit gevierd wordt. Verder zien we het ook terug in de reflectiemomenten na afloop van de serious games. Hier wordt heel snel duidelijk of teams niet alleen fouten mogen maken, maar ook hoe daarmee omgegaan wordt. Als het team zich veilig en vertrouwd voelt, worden er in de reflectie zonder reserves vragen gesteld, fouten toegegeven en kritisch gekeken naar de eigen prestaties en de prestatie van het team. Het tegenovergestelde is het geval bij teams waarbij de psychologische veiligheid niet volledig gewaarborgd is. Vaak is dit fenomeen te zien bij teams die net gevormd zijn, omdat zij elkaar nog niet zo goed kennen en nog geen persoonlijke banden met elkaar hebben. Psychologische veiligheid is dus niet van de één op de andere dag gecreëerd, maar zorgt er wel voor dat het team kan floreren.

Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over psychologische veiligheid binnen uw team? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by