Opgavegericht werken

Staan jij en je team voor complexe maatschappelijke uitdagingen die samenwerking en verandering vereisen? Of het nu gaat over verduurzaming van energie, aanpak van eenzaamheid, het woningtekort of de transitie van zorg naar positieve gezondheid; opgavegericht werken is essentieel. Dit vraagt om een overheid en organisaties die grenzen overschrijden, samenwerkingsverbanden aangaan en teams die gericht, adaptief en in samenhang handelen.

Onze workshop ‘Opgavegericht Werken’ biedt jou en je team de tools en inzichten om effectief samen te werken aan deze complexe opgaven. Bij het formuleren van de opgave gaat het om het kiezen van de juiste taal en woorden. Begrijpen anderen ook wat jij bedoelt en spreek je hen met de juiste woorden aan? Soms klinkt het voor jou heel logisch, maar lijkt het wel geheimtaal voor een ander. We helpen je over de grenzen van je eigen organisatie heen te kijken en samen te werken met alle betrokken partijen.  En teamleiderschap is van cruciaal belang tijdens het werken aan opgaven. Wie neemt het voortouw in jullie team? Hoe goed worden jouw kwaliteiten benut? En ga verlaat je met meer of minder energie de gemiddelde vergadering?

Wat levert het op?

 • Theoretisch onderbouwde rapportage met inzichten in psychologische veiligheid van uw team.
 • Confrontatie en bewustwording van krachten, talenten en valkuilen van jezelf en je teamgenoten rondom het thema psychologische veiligheid.
 • Een plezierige en leerzame beleving voor het team.
 • Inzichten en afspraken over het behouden of creëren van psychologische veiligheid.
 • Concrete handvatten om de opgedane ontwikkelpunten toe te passen in de praktijk.

Wat houdt het in

De workshop (+/-90 minuten) of teamboost (1 dagdeel) opgave gericht werken is interactieve sessie volledig in het teken van jouw team en opgave onder begeleiding van deskundige trainers. Het programma wordt altijd samen met jou als opdrachtgever en grootste kenner van het team voorbereid. In het programma verwerken we onze serious games (zoals de serious bomkoffer en serious escaperoom) en interactieve werkvormen om zo teamleden in staat te stellen zichzelf te ontwikkelen. Gedurende de serious game wordt het team geobserveerd. Na het spel ontvangen jullie een rapportage over jullie talenten, valkuilen en voorkeuren en bespreken we hoe jullie samenwerking in de praktijk verloopt, wat er goed gaat en eventueel verbeterd kan worden. We kijken niet alleen naar het zichtbare gedrag, maar ook naar de diepere lagen van jullie als team. Wat willen we als team bereiken, wat denken we en wat doen we? We eindigen onze sessies altijd met de essentie, wat neem je mee als team of als individu en hoe ga je hiermee aan de slag? De koffie, thee, het fruitwater en lekkers staan vanaf de inloop klaar in samenwerking met horecapartner Fizz.

Resultaten

Aan het einde van de workshop / teamboost zijn de deelnemers zich bewust van hun talenten, valkuilen en voorkeuren en weten de teamleden wat zij kunnen doen en laten om dit te verbeteren. We hebben inzichtelijk gemaakt wat werkt en op welke manier het team door kan groeien. Je verlaat de workshop of teamboost, samen met je team, vol inzichten en energie, klaar om de uitdagingen aan te pakken met een frisse blik en praktische tools. Door te leren over elkaars vookeursstijlen, talenten, krachten en valkuilen zul je betrouwbaar, transparant, navolgbaar en aanspreekbaar kunnen handelen, stel je het maatschappelijk resultaat centraal en zorg je ervoor dat je team doet wat mensen nodig hebben. Uiteindelijk kijkt het team na afloop terug op een bijzondere beleving en voelt het de noodzaak om de gemaakte afspraken in de praktijk toe te passen.

Wil je meer weten over ons aanbod?

Voor vragen of opmerkingen zijn wij te bereiken via het contactformulier op deze website. Binnen uiterlijk twee werkdagen reageren wij. De beller of whatsapper is nog sneller.

 • Wie neemt het voortouw in jullie team?
 • Wie beslist uiteindelijk?
 • Hoe behulpzaam is het leiderschap?
 • Hoe goed worden jouw kwaliteiten benut?
 • Welke knelpunten/valkuilen zie je in het leiderschap?
 • Ga je met meer/minder energie jullie overleg uit? Wat zegt dat over het leiderschap?
 • Welke rol vervul jij in jullie team?
 • Hoe tevreden ben je met het resultaat van jullie team en welk leiderschap werkt hier bij?

Wil je eerst zelf aan de slag? Grenzeloos Samenwerken, een initiatief van de rijksoverheid, ontwikkelde een DOEboek voor opgavegericht samenwerken.

DOEboek: Opgavegericht Samenwerken | Opgavegericht werken | Grenzeloos Samenwerken

“Een opgave is een complexe uitdaging die de samenleving raakt, die vraagt om een wezenlijke verandering en samenwerking. Die verandering start bij ons eigen team die aan de slag gaat met de opgave. Door de inzichten die we tijdens de training hebben opgedaan weten we welke verandering dat is en kunnen we hier actief mee aan de slag.”

Bekijk ook

Werkgeluk

In de hedendaagse dynamische werkomgeving, waar de druk hoog is en de balans tussen werk en privé voortdurend onder druk staat, is werkgeluk belangrijker dan ooit. Het is de motor die teams aandrijft naar uitzonderlijke prestaties en duurzame groei. Maar hoe zorg je ervoor dat werkgeluk geen bijzaak is, maar de kern van je organisatiecultuur?

Successen vieren

Regelmatig stilstaan bij behaalde resultaten geeft teamleden voldoening en erkenning. En zo leert het team van elke overwinning én kan het die momenten gebruiken om nog sterker en gemotiveerder te worden. Onze workshop ‘Successen Vieren’ geeft inzichten in de manier waarop jouw team prestaties benadert, versterkt onderlinge relaties en bouwt aan een fundament van continue verbetering en groei.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by