Onderzoek – lange afstand communicatie

Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor de communicatie binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.

door Thom van der Meer

Lange afstand communicatie

Wat verstaan wij precies onder lange afstand communicatie? Teams communiceren op afstand wanneer er bijvoorbeeld van de ene persoon in de hoek naar de andere persoon in de hoek daar vijf meter vandaan wordt gesproken. De teamleden kiezen er dan niet voor om naar elkaar toe te lopen en de informatie één op één over te brengen. Vaak gaat lange afstand communicatie gepaard met een hard volume omdat er een grotere afstand overbrugd moet worden. Hierbij krijgt het gehele team vaak de communicatie mee, waarbij dit niet per definitie effectief hoeft te zijn. Het kan zomaar voorkomen dat er twee personen met iets bezig zijn en afgeleid worden de door de lange afstand communicatie. Een statistische analyse heeft uitgewezen dat in de serious escaperoom communiceren op lange afstand ervoor zorgt dat teams minder vaak ontsnappen.

Lange afstand communicatie in het werkveld

Wanneer lange afstand communicatie wordt vertaald naar het werkveld, kan het vergeleken worden met bijvoorbeeld email of een ander online medium. Het komt vaak genoeg voor dat er niet of pas veel later gereageerd wordt op mailtjes. Blijkbaar geeft deze vorm van communicatie geen urgentie voor de ontvanger. En dit is ook logisch aangezien er geen sprake is van dat de zender in direct contact staat met de ontvanger. Hij krijgt de tijd om na te denken, waardoor er per saldo misschien een kwalitatief beter antwoord komt, maar voor de snelheid in de communicatie is het niet bevorderlijk. Wanneer we nu de situatie in de escaperoom er weer bij pakken, klinkt het logisch dat lange afstand communicatie minder succesvol is. Namelijk, deze vorm van communicatie zorgt voor een tragere reactie, hetgeen je in de escaperoom natuurlijk zo veel mogelijk wil voorkomen aangezien je onder tijdsdruk staat en deze zo effectief mogelijk moet gebruiken.

Conclusie: De escaperoom wijst uit dat het gebruiken van lange afstand communicatie in situatie waarin een team onder tijdsdruk staat niet effectief is.

Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over lange afstand communicatie in jouw team? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by