Onderzoek – Actiegericht Samenwerken

Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor het leiderschap binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.

door Thom van der Meer

Trial & Error
We zien dat teams op verschillende manieren samenwerken in de serious games. Een methode die we geregeld zien is de Trial & Error methode. Dit houdt in dat teams vaak individueel of in kleine groepjes taken oppakken zonder al te veel tijd te verspillen aan overleg. Hierbij hoort het credo gewoon proberen en we zien wel waar we uitkomen. Dat kan een enorme kracht zijn, omdat er zo heel snel voortgang behaald kan worden. Daarnaast geeft het ook snel inzicht in oplossingen die niet succesvol zijn. Meer dan eens komt het dan ook voor dat de oplossingen juist foutief zijn. De kunst is dan om positief te blijven en steeds maar met nieuwe oplossingen te komen. Hierdoor zien we vaak dat deze teams heel actiegericht te werk gaan.

Actiegericht Samenwerken
Wat verstaan wij dan onder actiegericht samenwerken. Dit begint eigenlijk meteen op het moment dat de game start. Het team stuift als het ware naar binnen en alle teamleden pakken meestal een hoek waar ze informatie gaan zoeken en dit vaak hardop delen. Iedereen komt in actie en dat zorgt ervoor dat het allemaal heel energiek oogt voor de buitenstaander. Vaak is er in deze vorm van samenwerking sprake van taakgerichte communicatie en probeert ieder op zijn manier de taak te volmaken. Meer dan eens komt het voor dat door deze energie en het hardop delen er een chaotische situatie ontstaat. In het geval dat de acties niet leiden tot het gewenste resultaat, komt deze vorm van samenwerking in zijn grootste valkuil terecht. Nu moet er namelijk een centraal moment geformeerd worden om alle informatie en kennis met elkaar te delen. Vaak echter zien we dat de teamleden zo in de actiestand zitten dat het moeilijk is voor ze om letterlijk een stapje terug te doen en het overzicht te gaan creëren.  Een kenmerk van een actiegericht team is dat deze bestaat uit doorzetters die vanuit hun energie en actie voortgang creëren. Als de acties in eerste instantie allemaal wél succesvol zijn dan creëert het team zijn eigen flow en zorgt het vaak voor een van de snelste oplossingstijden. Achteraf geven dergelijke teams dan vaak aan dat alles zo gewoon was omdat het allemaal klikte. Dat het ook daadwerkelijk allemaal klikte, komt omdat team door middel van deze stijl zijn eigen flow dus eigenlijk ontwikkelde.

Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over actiegericht samenwerken? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by