Onderzoek – Geruisloos leiderschap
Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor het leiderschap binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.
door Thom van der Meer
Sturing
Teams zonder sturing zijn stuurloos en daardoor ook minder succesvol. Uit de database komt significant naar voren dat het hebben van sturing in een team zorgt voor succes. Opmerkelijk is dat het vervolgens niet uitmaakt hoe deze sturing plaatsvindt. Eén teamlid die alle sturing geeft of verschillende teamleden die op bepaalde momenten sturing geven. Het gaat erom dat er sturing gegeven wordt. Dit kan op verschillende manier gedaan worden. Een voorbeeld hiervan is het geven van concrete aanwijzingen aan teamleden. Een andere vorm van sturing is waarbij teamleden gelijkwaardig zijn en degene die met zijn acties voor beweging zorgt, op dat moment in de lead is. Dit hebben wij geruisloos leiderschap genoemd.
Geruisloos leiderschap
Maar wat houdt dit geruisloos leiderschap precies in? We hebben onderzocht dat bij geruisloos leiderschap, het leiderschap opgepakt wordt door acties of door toeval. De teamleden binnen zo’n team zijn actiegericht. Verschillende teamleden voeren verschillende acties uit om te kijken of ze op deze manier resultaat kunnen boeken. Ze gebruiken dan ook meer dan eens de trial and error methode om oplossingen te vinden. Het mooie van zo’n team is dat ieder teamlid het leiderschap net zo makkelijk kan oppakken, als ook weer los kan laten. Degene die op dat moment met zijn actie voortgang of resultaat boekt heeft de leiding. Dit proces gaat zo door totdat iemand anders een andere actie inzet die meer resultaat boekt. Het geruisloze karakter van dit leiderschap is dat er niet iemand is die een duidelijk overview heeft, maar meer dat er door de verschillende acties altijd voorwaarts bewogen wordt. Het leiderschap loopt als het ware vanzelf. Hierdoor is de ‘leidinggevende rol’ ook nooit een issue.
Een belangrijk voordeel van deze geruisloze leiderschapsstijl is dat er van te voren geen duidelijke leider aangewezen hoeft te worden. Vaak zijn er ook helemaal geen natuurlijke leiders aanwezig. Alle teamleden zijn dus vanaf het begin gelijk en degene die door acties of toeval resultaat boekt, heeft op dat moment de leiding over welke kant het team opgaat. Een belangrijk aspect van deze vorm van leiderschap is dat elk teamlid in staat is om het leiderschap op zich te nemen en weer net zo makkelijk af te staan én dat de groep een gezamenlijk (eind)doel heeft. Nadeel van deze vorm van leiderschap is dat wanneer het team vast komt te zitten er ook geen beweging meer inzit. Op zo’n moment is een interventie van buiten het team nodig om het team weer in beweging te krijgen.
Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over geruisloos leiderschap? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.