Serious team building

Iedereen is uniek, iedereen heeft een eigen manier van werken en iedereen gaat om met opdrachten met hun eigen draai. Waar bestaat het perfecte team uit? En wat kan een hoogsensitief iemand bijdragen aan de versterking van een team performance?

In de afgelopen maanden heeft JGM samen met de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek gedaan naar de correlatie van hoogsensitiviteit en stress met behulp van stress sensoren aangeleverd door jamzone. Eerst is er onderzoek gedaan naar wat hoogsensitiviteit is met gebruik van een HSP (Highly Sensitive People) schaal ontworpen door Elaine Aron, een Amerikaanse psycholoog. De resultaten van de surveys lieten zien dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief zijn. Daarna is er onderzoek gedaan naar het effect van een stressvolle situatie (in dit geval beide de escape rooms en de bomkoffer) op een hoogsensitief persoon. Uit de resultaten bleek dat beide volwassen en kinderen met hoogsensitiviteit een staat kunnen bereiken van hyperfocus waarin ze heel geconcentreerd te werk gingen met verschillende puzzels en opdrachten in de escape rooms of tijdens het bomkoffer spel.
Wat houd hoogsensitiviteit in?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of een diagnose maar wel een karakter eigenschap. Het kan veel verschillende vormen aan nemen, onder andere gevoeligheid voor geluiden, geuren, smaken of gevoel. Dit laat ook zien dat mensen die hoogsensitief zijn snel overprikkeld raken van te veel indrukken of omgevingsprikkels. Hoogsensitiviteit draagt veel nadelen met zich mee. Zoals sneller gevoeliger zijn voor burn outs, vaak last van fysieke klachten door stress, het is lastig om begrepen te worden en nog veel meer. Uiteraard kan een hoogsensitief iemand ook hun krachten inzetten voor een betere uitkomst. Een paar voordelen van hoogsensitiviteit zijn het kunnen lezen van andere mensen en een empatisch vermogen hebben, het is makkelijker om details en foutjes te zien en te corrigeren. Ook is het mogelijk om sociale processen te doorzien op de werkvloer.
Waar bestaat het perfecte team uit?

Er zijn veel verschillende manieren om een perfect team te omschrijven en het is lastig om het perfecte team te creëren maar dan ben je wel op het juiste adres. Er zijn verschillende kenmerken die er voor zorgen dat een team goed kan samenwerken om effectief opdrachten op te lossen. Een aantal van deze kenmerken zijn het hebben van een duidelijk doel, leiderschap, communicatie, diversiteit en respect.
Omdat mensen met hoogsensitiviteit een empathisch vermogen hebben en een oog voor detail kunnen ze heel wat inbrengen in het realiseren van een perfect team. Vaak is het probleem dat mensen zelf niet weten dat ze hoogsensitief zijn en als ze het wel weten komt het vaak voor dat medewerkers of werkgevers niet begrijpen wat hoogsensitiviteit inhoud. Daarom is het belangrijk om bewustzijn te creëren rondom hoogsensitiviteit op de werkvloer en hoe mensen met HSP hun kenmerken op een positieve manier kunnen gebruiken.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by