Onderzoek – Gestructureerde samenwerking

Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor de communicatie binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.

door Thom van der Meer

Harmonicateam
Teams kunnen op veel verschillende manieren samenwerken. Uit ons onderzoek met data opgehaald met de escaperoom zien we dat er niet één bepaalde manier van samenwerken is, dat altijd werkt. Teams geven een voorkeur aan een bepaalde stijl van samenwerken en dat leidt soms tot succes en soms niet. Eén van deze voorkeurstijlen is gestructureerd samenwerken. Wat kenmerkend is voor deze stijl is dat teams in het samenwerkingsproces gebruik maken van een centraal plan en vervolgens individueel of in duo’s verschillende taken uitvoeren. Na verloop van tijd komt het team weer bijeen om de voortgang te bespreken en nieuwe taken te verdelen die vervolgens weer individueel of in duo’s worden uitgevoerd. Deze systematiek hebben wij het harmonica-effect genoemd, waar het team dus bij elkaar komt, uit elkaar gaat en weer bij elkaar komt.

Gestructureerd samenwerken

Gestructureerd samenwerken heeft verder als kenmerk dat het een duidelijk gecoördineerde vorm van samenwerking is. Dit betekent dat de teamleden over het algemeen precies weten wat ze moeten doen en er vaak een duidelijke taakverdeling is gemaakt. In de games kan deze vorm van samenwerken heel goed werken als alle taken en benodigde informatie binnen handbereik zijn. Echter is deze vorm van samenwerking heel rigide en wordt er nauwelijks van de gekozen strategie en werkwijze afgeweken. Als er dus een toevalligheid voorkomt, is het lastig voor het team om hierop te reageren en te schakelen. Het op deze manier samenwerken is in de regel heel effectief, maar kan met name in games waar niet alles al meteen vanaf het begin duidelijk is, wel eens spaak lopen. Vaak kiezen teams met over het algemeen blauwe personen voor deze samenwerkingsstijl, omdat zij dan precies weten wat ze aan elkaar hebben en wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten.

Het grootste voordeel deze gestructureerde samenwerkingsstijl is dus dat iedereen precies weet wat er moet gebeuren en wat men van elkaar mag verwachten. Deze stijl is dus voornamelijk gericht op het uitvoeren van taken en deze worden in de regel dan ook succesvol uitgevoerd. Een potentiële valkuil in deze teams is dat de samenwerking heel onpersoonlijk over kan komen. De oplossing hiervoor is om een sociale verbinder in dergelijke teams toe te voegen die zich bezig houdt met het sociale aspect. Deze vorm van samenwerking is het meest effectief als er twee leiders in het team zijn, één op de taak en één op het sociale gebied. Dat is iets wat in sommige heel succesvolle organisaties voorkomt, maar lang niet overal in de praktijk van toepassing is.

Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over gestructureerd samenwerken? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by