JGM Museum

Backwards Brain Bicycle

The Backwards Brain Bicycle is een gewone fiets, maar het stuur is slim ontworpen om het voorwiel de andere kant op te laten draaien. Draai het stuur naar rechts en het voorwiel zal naar links draaien. En vice versa.

Dat lijkt simpel. En vrijwel iedereen die naar deze fiets kijkt, denkt bij zichzelf: daar kan ik op rijden. Ik rijd tenslotte op een gewone fiets. En deze fiets heeft maar één klein verschil! En ik begrijp het verschil helemaal. Je bent bewust onbekwaam en het lijkt simpel om het nieuwe bekwame gedrag aan te leren.

Maar helaas… Niemand, en dan bedoel we ook echt niemand, kan meteen meer dan 10 meter op deze fiets fietsen. Het kostte onderzoeker Destin acht maanden lang vijf minuten per dag. Hij beschouwt het als bewijs dat ‘weten niet begrijpen’ is en ook dat neuroplasticiteit iets is, vooral voor volwassenen.

Bekijk de video over zijn onderzoek hier rechts. Of vraag de JGM’ers naar de lessen die we leren van de fiets over onder andere een growth mindset, denken, nieuwe vaardigheden aanleren en hersenstijfheid.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by