De dierenwereld als inspirator

De (fysieke) omgeving heeft veel invloed op de effectiviteit van leren en ontwikkelen. Om onze trainingen levendig en interactief te houden hebben we bijzondere elementen toegevoegd aan onze ruimtes. De elementen worden gebruikt als ‘boundary objects’, serious games en gespreksstarters om nieuwe inzichten- of diepgang te brengen in een training. De effectieve interactie die hierdoor ontstaat stimuleert de betrokkenheid van de deelnemers en vergroot het leerrendement van de training. Deze week, de dierenwereld als inspirator als gesprekstarter voor teamontwikkeling.

door Jeffrey Meijer

In de trainingsruimte hangen posters van dieren. Een leeuw, meeuwen en een (nijl)krokodil met een vogel in zijn bek. Als de situatie er niet om vraagt zal de trainer er niet over beginnen en zullen de deelnemers de posters zien als decoratie van de ruimte. De krokodilwachter, zoals de vogel ook genoemd wordt, dankt zijn naam echter aan zijn bijzondere mutualistische relatie met de nijlkrokodil, bij wie hij voedselresten en parasieten van tussen de tanden verwijdert. Een handige tandenstoker voor de krokodil én een lekker maaltijd voor de vogel dus. Mutualisme is in de ecologie en fysiologie een interactie tussen twee levensvormen waarbij beide voordeel hebben van die interactie. Is dit niet de kern van samenwerken? En welke voordelen van interactie hebben wij als teamleden van dit team? Moeten we voordelen hebben van elkaar?

Samenwerken betekent natuurlijk dat we met de ander(en) meedenken en meewerken, of ons inspannen om een gezamenlijk resultaat te bereiken. Met een spatie ertussen betekend dit iets heel anders, zonder spatie ben je namelijk één team met één doel, maar met een spatie werk je tegelijkertijd, maar niet aan hetzelfde of met hetzelfde doel. Werken jullie als teamleden samen of zijn jullie aan het samenwerken?

Nieuwsgierig geworden over hoe de meeuwen een gesprekstarter zijn over gedeeld leiderschap of over de leeuw over houding en mindset?

JGM biedt diverse ruimtes om (spelenderwijs) in te leren, om brainstorms in te organiseren, te vergaderen, of juist een feestje in te vieren. In één van onze drie aaneengesloten trainingzalen voor 14 personen of onze grote ontvangstzaal tot wel 40 personen! En optioneel in combinatie met onze serious games, teamanalyses en trainingen. Wel eens vergaderd en ondertussen een bom ontmanteld? In overleg is er veel mogelijk en we denken graag met je mee.

We ontvangen je graag in het Z-gebouw in het centrum van Leeuwarden!

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by