Onderzoek – Positieve emoties

Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor het leiderschap binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. De komende weken delen we elke donderdagmiddag significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als observant analyseer ik groepsdynamische processen, zoals samenwerken, communicatie en leiderschap. Er is niet één ‘beste manier’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Thom van der Meer.

door Thom van der Meer

Beleving

De mate van beleving is essentieel voor succes! Bijvoorbeeld een evenement zoals een festival of een concert zou veel minder succesvol zijn als er geen hoge mate van beleving aanwezig is. De beleving wordt voor een groot deel bepaald door de mensen die aanwezig zijn. Dat is binnen teams net zo. We hebben gevonden dat teams met een hogere beleving significant vaker succesvol ontsnapten. De kans op ontsnappen met een hoge beleving is 50%, terwijl deze voor een team met een minder hoge beleving blijft steken rond de 20%. Het blijkt namelijk dat een hoge mate van beleving, zoals uitbundig of aanwezig gedrag, en heftig balen of juist erg blij zijn, ervoor zorgt dat emoties beter worden geuit waardoor het voor het teamlid zelf en de andere teamleden makkelijker wordt om elkaar te begrijpen. Het tonen van meer emoties in de vorm van uitbundig gedrag kan ertoe leiden dat de prestaties en die van de teamleden tijdens het werk verbeteren. Met name positieve emoties spelen hierbij een grote rol.

Positieve emoties

We zien dat positieve emoties besmettelijk zijn. Hoe meer teamleden positieve emoties tonen tijdens de serious game, hoe meer de andere teamleden hierdoor aangestoken worden. Dit begint al voorafgaan aan de game. Als het team er zin in heeft om de game te spelen, zorgt dit al voor een hogere kans op ontsnappen. Daarnaast zien we dit ook terug in gedragingen tijdens het spel. Een voorbeeld van een positieve emotie is als er nog maar 5 minuten te gaan is en een teamlid roept: ‘’Kom op jongens! We kunnen dit nog makkelijk halen!’’. Deze uiting van positivisme zorgt ervoor dat de teamleden (weer) vertrouwen krijgen of houden in een succesvolle afloop. Verder zien we deze binnen teams vaak één of meerdere motivatoren in die de beleving hoog houden ook als het op momenten even tegenzit. Als laatste worden deze teams gekenmerkt door leden die extravert zijn en elkaar complimenten geven. Net als met positieve emoties is het tegenovergestelde ook aan de hand. Een negatieve uitroep als: ‘’Nog maar 5 minuten jongens, dit wordt niks meer!’’ zorgt ervoor dat er negatieve emoties worden verspreid. Dit betekent juist dat het team negatief beïnvloed wordt en vermindert de kans op succes aanzienlijk.

Nieuwsgierig?

Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over de mate van beleving  binnen uw team? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by