Ontwikkeling – het werkbeleving model voor teams
Organisaties zijn voortdurend in beweging en veranderen constant. Om bij te blijven in deze constant veranderende omgeving moeten teams zich blijven aanpassen. Hoe stuur je deze teams aan in deze omstandigheden? Wat betekent dit voor het leiderschap binnen teams? JGM serious eXperiences analyseert teams en doet onderzoek naar ‘winnende teams’. We delen significante- én opvallende succes- en faalfactoren van teams. “Als trainer herken ik groepsdynamische processen en probeer ik die inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Voor elk individu of team is dat anders’. Door onze kennis en inzichten te delen hopen we individuen, teams en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen” aldus Jeffrey Meijer.
door Jeffrey Meijer
Het werkbeleving model voor teams
Dit model is ontwikkeld om teams te helpen hun huidige samenwerking te analyseren en te vergelijken met hun gewenste manier van samenwerken. Door acht belangrijke dimensies te bespreken en visueel inzichtelijk te maken, kunnen teamleden overeenkomsten en verschillen ontdekken, lastige onderwerpen bespreekbaar maken en constructieve acties formuleren. Het model is geïnspireerd door principes uit de positieve psychologie en de wetenschappelijk onderbouwde Big Five persoonlijkheidstheorie, en legt de nadruk op balans en kracht in diversiteit.
Toepassing van het Model
Het model is praktisch en interactief en kan op verschillende manieren worden ingezet, bijvoorbeeld tijdens workshops, teambuilding-sessies, of in conflictmanagement. Hier is een stapsgewijze toepassing:
- Individuele reflectie:
Elk teamlid vult het model in door per dimensie aan te geven waar hun huidige voorkeur ligt en waar ze idealiter zouden willen staan. Dit kan op het visuele werkblad (zie afbeelding) of digitaal. - Teamprofiel maken:
Combineer de individuele invullingen om een teamprofiel te creëren. Dit maakt zichtbaar waar de meeste overeenkomsten liggen en waar de grote verschillen zijn. - Dialoog faciliteren:
Bespreek de uitkomsten in een veilige en open sfeer. Focus op vragen zoals: Welke verschillen verrassen ons? Waar kunnen we van elkaar leren? Hoe komen we dichter bij onze gewenste samenwerking? - Actieplan formuleren:
Definieer concrete stappen om als team effectiever samen te werken. Geef prioriteit aan dimensies met grote verschillen of waar teamleden gezamenlijke verbetering wensen.
Tip: Gebruik de Liberating Structures werkvorm 1-2-4-All om de dialoog te structureren. Deze werkvorm is inclusief, eenvoudig, flexibel en resultaatgericht. Het betrekt iedereen, is makkelijk uit te voeren, werkt in diverse contexten zoals teambuilding en brainstorms, en helpt focus en actie te bevorderen.
Definitie van het Model
Het model omvat acht dimensies die elk een belangrijk aspect van samenwerking en werkbeleving vertegenwoordigen. Elke dimensie heeft twee positieve uitersten, waardoor het gesprek gefocust blijft op kansen en groei.
- Sturing
De balans tussen behoefte aan begeleiding en autonomie in het werk.- Uitersten:
- Duidelijke kaders en regels: Structuur en sturing geven zekerheid.
- Flexibele en open aanpak: Vrijheid om eigen keuzes te maken.
- Uitersten:
- Prikkels
De mate waarin teamleden behoefte hebben aan rust of uitdaging.- Uitersten:
- Rust en routine: Een stabiele en voorspelbare werkomgeving.
- Innovatie en variatie: Dynamische uitdagingen en nieuwe ideeën.
- Uitersten:
- Sociabiliteit
De voorkeur voor sociale interactie versus zelfstandig werken.- Uitersten:
- Veel samenwerking en interactie: Actief ideeën delen en afstemmen.
- Zelfstandig en autonoom werken: Focus op individuele taken.
- Uitersten:
- Structuren
De behoefte aan duidelijke regels of ruimte voor flexibiliteit.- Uitersten:
- Heldere regels en processen: Consistente en voorspelbare werkwijzen.
- Ruimte voor improvisatie: Creatieve en flexibele benadering.
- Uitersten:
- Feedback
Hoe teamleden feedback ontvangen en waarderen.- Uitersten:
- Focus op erkenning en successen: Waardering en positieve feedback.
- Focus op constructieve verbeterpunten: Gericht op groei en leren.
- Uitersten:
- Psychologische veiligheid
De mate waarin teamleden zich veilig voelen om zich kwetsbaar op te stellen.- Uitersten:
- Kwetsbaarheid delen zonder oordeel: Open en ondersteunende gesprekken.
- Leren en ontwikkelen door uitdagingen: Groei door feedback en fouten.
- Uitersten:
- Zingeving
De mate waarin werk persoonlijke betekenis heeft of bijdraagt aan een groter geheel.- Uitersten:
- Persoonlijke waarden en voldoening: Werk dat aansluit bij persoonlijke overtuigingen.
- Bijdragen aan gezamenlijke impact: Werk dat focust op teamdoelen.
- Uitersten:
- Regie
De balans tussen vertrouwen in anderen en behoefte aan controle.- Uitersten:
- Volledig vertrouwen op anderen: Anderen hun verantwoordelijkheid laten nemen.
- Behoefte aan controle en monitoring: Zekerheid door toezicht.
- Uitersten:
Samenvatting
Het werkbeleving model voor teams biedt een gestructureerde en positieve manier om samenwerking in teams inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Door te reflecteren op de huidige en gewenste situatie kunnen teams zowel individuele als gezamenlijke voorkeuren benutten om effectief en harmonieus samen te werken.
Nieuwsgierig?
Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over werkbeleving? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.