Onderzoek – Hoog sensitiviteit


JGM heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek gedaan naar de correlatie van hoog sensitiviteit om te kijken hoe mensen met hoog sensitiviteit functioneren onder stress. Eerst is er onderzoek gedaan naar wat hoog sensitiviteit is met gebruik van een HSP (Highly Sensitive People) schaal. Later zijn er vragenlijsten ontworpen om te kijken of de antwoorden van de vragenlijsten overeenkwamen met de resultaten van de schaal. De resultaten van de vragenlijsten lieten zien dat 1 op de 5 mensen hoog sensitief is. Daarna is er onderzoek gedaan naar het effect van een stressvolle situatie (in dit geval beide de escape rooms en de bomkoffer die we hier in het gebouw hebben) en hoe er in die situatie werd gefunctioneerd. Uit de resultaten bleek dat beide volwassenen en kinderen met hoog sensitiviteit een staat kunnen bereiken van hyperfocus waarin ze heel geconcentreerd te werk gingen met verschillende puzzels en opdrachten in de escape rooms of tijdens het bomkoffer spel.

door Tanisia Flores van Onlangs

Wat het inhoudt om hoog sensitief te zijn
Hoog sensitiviteit is geen aandoening of een diagnose maar wel een karaktereigenschap. Het kan veel verschillende vormen aan nemen, zoals bijvoorbeeld gevoeligheid voor geluiden, geuren, smaken of gevoelig zijn voor het aanraken van bepaalde stoffen op de huid (zoals een label in je trui). Dit laat ook zien dat mensen die hoog sensitief zijn snel overprikkeld raken van te veel indrukken of omgevingsprikkels. Daarom kan het soms lastig zijn voor mensen die niet gediagnostiseerd zijn zich aan te passen in sommige omgevingen evenals een nacht club met harde muziek en flitsende lichten.  Hoog sensitiviteit kan veel nadelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, sneller gevoeliger zijn voor burn outs, vaak last van fysieke klachten door stress, en vaak is het ook lastig om begrepen te worden door de mensen om je heen. Uiteraard kan een hoog sensitief iemand ook hun krachten inzetten voor een betere uitkomst. Een paar voordelen van hoog sensitiviteit zijn het kunnen lezen van andere mensen en een empathisch vermogen hebben, het is makkelijker om details en foutjes te zien en te corrigeren. Ook is het mogelijk om sociale processen te doorzien op de werkvloer.

Positieve impact voor een succesvol team
Iedereen is uniek, iedereen heeft een eigen manier van werken en iedereen gaat om met opdrachten met hun eigen draai. Er zijn veel verschillende manieren om een perfect team te omschrijven en voor iedere positie en elk persoon kan de beschrijving anders zijn. De een stelt prioriteit aan communicatieve skills terwijl een ander weer meer waarde hecht aan vertrouwen of respect. Soms kan het erg lastig zijn om het perfecte team te creëren, maar dan ben je wel op het juiste adres! Er zijn verschillende kenmerken die ervoor zorgen dat een team goed kan samenwerken om effectief opdrachten op te lossen. Een aantal van deze kenmerken zijn het hebben van een duidelijk doel, leiderschap, communicatie, vertrouwen, diversiteit en respect.

Omdat mensen met hoog sensitiviteit een empathisch vermogen hebben en een oog voor detail kunnen ze heel wat inbrengen in het realiseren van een perfect team. Vaak is het probleem dat mensen zelf niet weten dat ze hoog sensitief zijn en als ze het wel weten komt het vaak voor dat medewerkers of werkgevers niet begrijpen wat hoog sensitiviteit inhoudt. Daarom is het belangrijk om bewustzijn te creëren rondom hoog sensitiviteit op de werkvloer en hoe mensen met HSP hun kenmerken op een positieve manier kunnen gebruiken. Een team laten inzien dat mensen die hoog sensitief zijn een positieve impact hebben op het verwerkelijken van het perfecte team.

Nieuwsgierig?

Wilt u weten hoe uw team in elkaar zit? Of wilt u meer weten over de mate van beleving binnen uw team? Neem vrijblijvend contact op en/of ervaar onze serious games, assessments en trainingen in het Z gebouw aan het Zaailand 106 te Leeuwarden.

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by