Successen vieren

Eén van de belangrijkste dingen in succesvolle sportteams is wanneer ze succes hebben ze dit vaak uitgebreid vieren. Denk aan een spits die bij voetbal een doelpunt maakt. Nog extremer is dit bij volleybal, waarbij het hele team na elk  punt bij elkaar komt om te juichen. Wanneer er in organisaties een succes behaald wordt, is het vaak ‘ja dat hoort bij ons werk’. Maar dat is voor sporters precies hetzelfde!

Dus wilt u uw team succesvoller maken? Vier dan uw successen! Het blijkt namelijk dat het vieren van successen, hoe klein ook, ervoor zorgt dat u in een flow komt. Maar niet alleen uzelf ook teamleden worden meegenomen in deze flow. Uiteindelijk zorgt dit ervoor uw prestaties en die van collega’s tijdens het werk verbeteren.

door Thom van der Meer

Bovenstaande uitspraken zijn niet uit de lucht gegrepen. Eén van de observaties die we hebben gedaan is het bijhouden of successen vieren invloed had op het ontsnappingspercentage. Oftewel zorgt het vaker vieren van successen in de serious escaperoom 1. voor een grotere kans op ontsnapping en 2. voor een snellere ontsnapping. Dit is onderzocht door 98 teams in de serious escaperoom te monitoren, observeren en bij te houden hoe vaak de teams hun successen vierden.

Uit ons onderzoek komt een duidelijke score. Hoe vaker het team hun successen vierden, hoe vaker het team succesvol ontsnapte. Teams die meer dan drie succesmomenten vierden hadden een 95,8% kans om eruit te komen. Teams die minder dan drie succesmomenten vierden hadden slechts 21% kans om eruit te komen. Dit geeft aan dat het vieren van successen ervoor zorgt dat teams ook succesvoller zullen zijn. Hetgeen ook geïllustreerd wordt door het feit dat teams die nul keer hun successen vierde geen enkel keer succesvol ontsnapte.

Als laatste is er gekeken of teams die vaker hun successen vierden een snellere ontsnapping hadden. Ook hier waren de uitkomsten overtuigend. Elk team had exact 20 minuten de tijd om te ontsnappen. Teams die hun successen vierden hadden een gemiddelde ontsnappingstijd van 17:06, terwijl teams die hun successen niet vierden een gemiddelde ontsnappingstijd had van 19:58. Een duidelijk verschil van bijna drie minuten. Dit onderstreept de eerder genoemde flow waarin teamleden lijken te komen, wanneer ze een aantal succesmomenten met elkaar vieren.

De uitkomsten van dit onderzoek sluiten aan bij eerdere onderzoeken. Het vieren van successen is belangrijk, omdat het werknemers motiveert. Successen vieren is echter niet een einddoel, het is voornamelijk een middel om werknemers te motiveren om nog beter te presteren in de nabije toekomst. Successen vieren bleek in de serious escaperoom eveneens geen einddoel, maar zorgde ervoor dat het team beter presteerde door middel van het vaker en sneller ontsnappen. De gevonden resultaten sluiten bij eerdere bevindingen waarbij in verschillende contexten aangetoond werd dat individuele positieve uitingen en emoties een positief effect hebben op de teamprestatie.

We zijn verder gegaan en hebben de teams die vaak hun successen vierden gevraagd waarom ze dit deden. Teams noemden vaak dat ze zich vertrouwd voelden met en bij elkaar. Andere teams spraken over een veilige omgeving. Het gaat erom dat er bepaalde voorwaarden zijn voordat teams successen kunnen vieren.

Wilt u meer weten over successen vieren? Of bent u benieuwd geworden of uw team wel genoeg successen viert?

Open chat
1
Hallo lezer, gaaf dat je het artikel leest over successen vieren. Nieuwsgierig geworden?
Powered by