Omarm een hoge mate van beleving in uw team

De mate van beleving binnen teams is essentieel voor succesvolle prestaties van deze teams! Vergelijk het met evenementen. Een evenement zoals een festival of een concert zou veel minder succesvol zijn als er geen hoge mate van beleving aanwezig is. De beleving wordt voor een groot deel bepaald door de mensen die aanwezig zijn. Zo werkt het ook in elke organisatie. Werknemers hebben een grote invloed op de beleving en daarmee dus ook op het succes van teams en organisaties.

Het blijkt namelijk dat een hoge mate van beleving, zoals uitbundig of aanwezig gedrag, en heftig balen of juist erg blij zijn, ervoor zorgt dat emoties beter worden geuit waardoor het voor jezelf en voor je teamleden makkelijker wordt om elkaar te begrijpen. Hoe meer teamleden dit doen, hoe beter het onderlinge begrip. Dit wordt nog eens versterkt, omdat het uiten van emoties, zowel positief als negatief besmettelijk is.

door Thom van der Meer

Bovenstaande uitspraken hebben we in onze database met teams onderzocht. Eerder hebben we verteld dat het vieren van successen leidt tot meer teamsucces(zie artikel successen vieren). Nu hebben we geanalyseerd of een hoge mate van beleving invloed heeft op het succesvol ontsnappen uit de escaperoom. Oftewel, zorgt de mate van beleving in de serious escaperoom 1. voor een grotere kans op ontsnapping en 2. voor een snellere ontsnapping. We hebben dit gedaan door 120 teams in de serious escaperoom te monitoren, observeren en bij te houden hoe hoog hun mate van beleving was tijdens het spel. Teams met een hoge beleving zijn bijvoorbeeld uitbundiger, hebben zichtbaar plezier en zijn fanatiek.

Uit ons onderzoek komt een duidelijke score. Hoe hoger de mate van beleving binnen een team, hoe groter de kans dat het team succesvol ontsnapt. Teams met een lage mate van beleving hebben slechts 18,8% kans om eruit te komen in vergelijking met 51,7% bij een hoge mate van beleving. Een duidelijk verschil. Dit geeft aan dat teams die een hoge mate van beleving laten zien, succesvoller zullen zijn.

Daarnaast hebben we gekeken of teams die een hoge mate van beleving hebben een snellere ontsnapping hadden. Hier zijn helaas (nog) geen overduidelijke conclusies te trekken. Elk team had exact 20 minuten de tijd om te ontsnappen. Als de teams erin slagen om binnen deze 20 minuten eruit te komen, leidt een hogere mate aan beleving niet altijd tot een snellere ontsnapping. Desalniettemin bewijzen de uitkomsten van dit onderzoek dat de mate van beleving zeker invloed heeft op de teamprestatie en dat het essentieel is voor succes! Wil je als team succesvoller worden? Zorg dan dat er een hoge mate van beleving in het team aanwezig is!

Open chat
1
Hallo, kan ik je helpen?
Powered by